27 Ιουλίου 2024 | 08:14

Ελληνική HPV Εταιρεία | Δελτίο Τύπου: «Φωταγωγήθηκαν η Βουλή των Ελλήνων και ο Λευκός Πύργος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας»

Δημοσιεύτηκε 22:20 - 20/11/2023 Ελληνική HPV Εταιρεία | Δελτίο Τύπου: «Φωταγωγήθηκαν η Βουλή των Ελλήνων και ο Λευκός Πύργος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας»

Αγαπητοί συνάδελφοι, αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

ως Εκπρόσωπος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ελληνικής HPV Εταιρείας επιθυμώ να επικοινωνήσω και πάλι μαζί σας με σκοπό να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα από την 11η Ιουνίου 2023, ημέρα της 3ης διαδικτυακής Διάσκεψης των 131 Φορέων, κατά την οποία επικυρώσαμε και απευθύναμε την ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ σχετικά με την εφαρμογή της Παγκόσμιας Σττρατηγικής του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του καρκίνου υτραχήλου μήτρας στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν μερικά θετικά στοιχεία, όσον αφορά στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των κοριτσιών 9-18 ετών, το οποίο – ανεπισήμως - πλησιάζει το 60%. Βρισκόμαστε εν αναμονή των νέων δηλώσεων επ’ αυτού της ΗΔΙΚΑ, διότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλος επίσημος φορέας στατιστικής αξιολόγησης της εμβολιαστικής κάλυψης στην χώρα μας. Επ’ αυτού υπάρχει η διαβεβαίωση του Υπουργείου Υγείας για την επικείμενη ανακοίνωση των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ, όπως και για την επιτήρηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συμπλήρωσης του Μητρώου Εμβολιασμών και του Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού από τους Παιδιάτρους, όπως είχαμε άλλωστε ζητήσει και εμείς, οι 131 Φορείς, στην Έκκλησή μας τον Ιούνιο.

Παράλληλα, υπάρχουν επίσης διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Υγείας, ότι σύντομα (πιθανόν εντός του έτους) θα προχωρήσει η ψηφισθείσα τον Ιούλιο του 2022 και ανακληθείσα τον Απρίλιο του 2023 Υλοποίηση της Δράσης Δημόσιας Υγείας “Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας”, μετά από βελτιώσεις και κατάλληλες ρυθμίσεις των διαδικασιών και προδιαγραφών εφαρμογής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις προσπάθειες τόσο της Πολιτείας όσο και όλων μας, θα πορευτεί και η χώρα μας στον δρόμο που οδεύουν ήδη πολλές προηγμένες χώρες παγκοσμίως, με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Γεν. Διευθυντής του Π.Ο.Υ., “Είναι η πρώτη φορά που η παγκόσμια κοινότητα έχει δεσμευθεί στο να εξαλείψει έναν καρκίνο!”

 

Με την ευκαιρία της 3ης επετείου της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (17η Νοεμβρίου), η Ελληνική HPV Εταιρεία οργάνωσε – κατ’ αναλογία με την φωταγώγηση μνημείων με το ειδικό γαλαζοπράσινο χρώμα την ίδια ημέρα σε όλο τον κόσμο – την φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων και του Λευκού Πύργου στο ίδιο χρώμα και με προβολή σχετικού μηνύματος. Παράλληλα, υπήρξε εκδήλωση-δείπνο σε κτήριο της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από την φωταγωγημένη Βουλή, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ελλ. HPV Εταιρείας και πολλοί δημοσιογράφοι (βλ. συνημμένα το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ένα INFOGRAPHIC καθώς και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις αυτές). Η παρουσία αλλά και οι θέσεις και η διάθεση του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη ήταν πολύ θετικά σημεία. Παράλληλα, είναι πιθανό, βάσει της υπόσχεσης του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Β. Οικονόμου, να υπάρξει και μια σχετική με το αντικείμενο εκδήλωση της Επιτροπής Κοιν. Υποθέσεων στην Βουλή.

 

Ας ελπίσουμε ότι τελικά, έστω και με προβλήματα και με καθυστερήσεις, θα μπορέσει και η Ελλάδα να ακολουθήσει τα υπόλοιπα κράτη στην παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας!

 

Με πολλούς χαιρετισμούς

 

Θ. Αγοραστός

Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ

Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση