14 Ιουνίου 2024 | 16:10

ΔΤ_ «ΔΙΑΚΟΣ: Ύμνος στην αθανασία 2023» - Τριήμερο τιμητικών εκδηλώσεων

Δημοσιεύτηκε 13:58 - 09/05/2023 ΔΤ_ «ΔΙΑΚΟΣ: Ύμνος στην αθανασία 2023» - Τριήμερο τιμητικών εκδηλώσεων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

       Άνοιξη ήταν όταν ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανασίου Διάκου έγινε η αφορμή να «ανθίσει» όσο ποτέ άλλοτε στις ψυχές των επαναστατών, η ανάγκη για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Κι αυτό γιατί η μαρτυρική θυσία και η ηρωική απάντηση του Διάκου μπροστά στο θάνατο ήταν το μεγαλύτερο όπλο για τον αγώνα της Απελευθέρωσης …«Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω».

Φέτος, για πρώτη χρονιά ο Ύμνος στην αθανασία θα αντηχήσει και θα ανταμώσει τον Ήρωα Αθανάσιο Διάκο, που με το αίμα του έδωσε στην ελευθερία την αληθινή πραγμάτωσή της και διεμήνυσε σε όλες τις επόμενες γενιές το σθένος με το οποίο πρέπει να πολεμούν για τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ιστορία τους. 

Αποτίοντας φόρο τιμής στον ήρωα μας και θέλοντας να κρατηθεί άσβεστη η φλόγα της μοναδικής αυτής θυσίας του για τα μεγάλα ιδανικά, σας προσκαλούμε όλους να έρθετε μαζί μας στο τριήμερο ταξίδι των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αθανασίου Διάκου, το οποίο μέσα από τη δική σας συμμετοχή θα λάβει όλη τη μεγαλοπρέπεια που ταιριάζει στον Εθνομάρτυρα του τόπου μας, διατηρώντας άσβεστο το ηρωικό ιδεώδες και μεταλαμπαδεύοντας το στη νέα γενιά. 

 

                                                                                    Ο Δήμαρχος Λαμιέων

                                                                                                   Θύμιος  Καραΐσκος

 

 

 

            ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Μάιος 2023

 

Παρασκευή 12/05   

Δημοτικό Θέατρο - 20:00

-Απαγγελίες ποιημάτων από τη θεατρική ομάδα «La famiglia» με παράλληλη προβολή διαχρονικών εικαστικών έργων με θέμα τον Αθανάσιο Διάκο.  

-Οµιλία του κ. Κ. Μπαλωμένου, φυσικού - ιστορικού μελετητή, µε τίτλο «Ο εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος». 

-Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ «Ωδή σ ένα Παντοτινό Ήρωα» του Δ. Κολτσίδα.

 

Σάββατο 13/05   

Πλατεία Διάκου  - 20:00 

-Θα προηγηθεί Πομπή τιμής και μνήμης στον Ήρωα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, τους τοπικούς χορευτικούς συλλόγους και τους πολίτες (αφετηρία: Ηρώο – Κενοτάφιο Αθανασίου Διάκου / ώρα: 19:30).

-Ομιλία της κας. Σ. Καλογερά , εκπροσώπου του Συνδέσμου Φιλολόγων Φθιώτιδας µε τίτλο «Αθανάσιος Διάκος: Ένα διαχρονικό πρότυπο».  

-Ιστορικό Δρώμενο  Φουστανελοφόρων - Λαμπαδηφορία .

-Μουσική παράσταση – Θρήνοι για το θάνατο του Αθανασίου Διάκου με τη συμμετοχή του ηπειρώτικου πολυφωνικού συνόλου του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. Υπεύθυνος ο κ.  Αλ. Τσιμέκας.

 

Κυριακή 14/05

Πλατεία Διάκου – 19:00

-Ιστορικός περίπατος με τίτλο «Tο αποτύπωμα του Διάκου στην Λαμία» (αφετηρία: Πλατεία Διάκου / ώρα: 19:00) Γενικά Αρχεία Κράτους - Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας και Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας. 

Πλατεία Πάρκου – 20:00

-Διάκειο Χοροστάσι - Εκδήλωση με τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συλλόγων.

 (Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ», Πνευματικό Κέντρο Σταυρού, Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΗΓΑΣΟΣ» Λαμίας, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Διβριωτών, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «ΧΟΡΟΝΟΣ» Λαμίας, Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας, Όμιλος Χορού και Πολιτισμού Λαμίας «ΧΟΡΟΠΟΛΙΣ», Σύλλογος Γυναικών  Λιανοκλαδίου, Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Λυγαριάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθήλης, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτσας «Άγιος Αθανάσιος», Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβίων «Άγιος Γεώργιος», Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Γαλανέϊκα, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κομποτάδων & Σύλλογος Γυναικών Μεξιατών, Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας , Σύλλογος Κύπριων Φθιώτιδας Φωκίδας και Ευρυτανίας). 

 

Υπαίθρια εικαστική έκθεση με θέμα τον Ήρωα θα πλαισιώνει τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Διάκου 

 

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση