8 Ιουνίου 2025 | 00:37

Δελτίο Τύπου - 5/6/2025

Δημοσιεύτηκε 15:41 - 06/06/2025 Δελτίο Τύπου - 5/6/2025

Συνάντηση του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα με τον διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλη Μπεκίρη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας σε συνάντηση του με τον διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλη Μπεκίρη κατέθεσε τα συμπεράσματα της 8ης Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31/05/25. Όπως επεσήμανε ο κ Νίτσας «Στα συμπεράσματα γίνεται λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων που απασχολούν όλους τους συναδέλφους, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». 

 

Μεταξύ άλλων μίλησαν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς και για θεσμικά θέματα τα οποία αφορούν στη βία κατά των γιατρών, στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την τηλεϊατρική, στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των γιατρών καθώς και στη διεύρυνση ειδικοτήτων στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. 

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε επίσης τον κ. Μπεκίρη για τις δύο πρόσφατες επιστολές του συλλόγου προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας οι οποίες αφορούν στο αίτημα για αλλαγή απαρχαιωμένου νόμου (βλ 1975) βάσει του οποίου οι γιατροί που επιλέγουν αλλαγή της ειδικότητας να μην αμείβονται (!) με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και να έχουμε νέα αποδυνάμωση στην περίθαλψη των πολιτών. Επίσης έγινε λόγος και για την επιστολή που αφορά σε προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού παιδιάτρου. Παράλληλα τέθηκε και το διαχρονικό αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για κατάργηση του clawback διότι οδηγεί τα μικρά και μεσαία εργαστήρια σε οικονομική δυσπραγία και εντέλει σε… κλείσιμο. 

 

Ακόμη συζητήθηκαν οι προβληματισμοί του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων για ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα, πέραν των τεσσάρων μηνών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω VOUCHER, όπου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο ίδιος ο φορέας (ιδιωτική κλινική ή μονάδα ημερήσιας νοσηλείας) αποφασίζει για την επιλογή των γιατρών (!) που θα συμμετάσχουν καθώς και την αμοιβή των χειρουργικών και αναισθησιολογικών πράξεων. 

 

Ο κ. Μπεκίρης άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις επισημάνσεις του κ. Νίτσα για όλα τα θέματα της ιατρικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, αφού όπως είναι γνωστό τα πιο σοβαρά περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή, ακόμη και από βαλκανικές χώρες, διακομίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γ. Παπαγεωργίου.

 

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της 8ης Ολομέλειας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας: 

https://isth.gr/wp-content/uploads/2025/06/8η-ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ-Απόφαση-για-τα-μείζονα-ζητήματα-της-Ιατρικής-Κοινότητας-1.pdf

 

Επιστολή ΙΣΘ προς υπουργείο υγείας- πρόταση για κατάργηση του νόμου σχετικά με την απλήρωτη ειδικότητα σε περίπτωση αλλαγής της αρχικής επιλογής

 

Επιστολή ΙΣΘ προς τον ΕΟΠΥΥ για τον θεσμό του προσωπικού παιδιάτρου

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση