19 Απριλίου 2024 | 12:40

Ανακοίνωση ΙΣΘ

Δημοσιεύτηκε 12:10 - 15/09/2021 Ανακοίνωση ΙΣΘ

 

 

Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2021

 

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι ,

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η πόλη μας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με την επίσκεψη του εκάστοτε πρωθυπουργού και πληθώρα κυβερνητικών στελεχών.

 

Ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συμμετέχουμε για 2η χρονιά με περίπτερο στη ΔΕΘ και συγχρόνως διοργανώνουμε τη δράση «ΕμβολιαΖΩ 4», εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τιμώντας τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες όλων για την αντιμετώπιση τη πανδημίας, επισκέφτηκε το περίπτερο του ΙΣΘ, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν από τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, παρουσία της Αναπληρωτού Υπουργού κ. Ασημίνας Γκάγκα, της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη και του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

 

Την Παρασκευή 10/9 είχαμε την ευκαιρία, κατά την επίσκεψή του Υπουργού Υγείας και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στα γραφεία του ΙΣΘ παρουσία και του Προέδρου του ΠΙΣ, να ενημερώσουμε τον υπουργό αναλυτικά για όλα τα θέματα που έχουμε συμπεριλάβει και στο υπόμνημά μας στον πρωθυπουργό.

 

Επιγραμματικά σας αναφέρουμε ότι τονίσαμε την αναγκαιότητα για άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και για την άμεση και επείγουσα στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

 

Ζητήσαμε να υπάρξει άμεση αναπροσαρμογή των μισθών των γιατρών της χώρας μας στα ευρωπαϊκά επίπεδα με κίνητρα σε νέους γιατρούς, ώστε να σταματήσει η διαρροή τους στο εξωτερικό. Επίσης ζητήσαμε αλλαγή στο καθεστώς των επικουρικών γιατρών με την προκήρυξη μονίμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ. Σε ότι αφορά στη ληστρική και αντισυνταγματική ρύθμιση του clawback για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, ζητήσαμε την άμεση κατάργησή του και ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Ζητήσαμε επίσης την άμεση απόσυρση του άρθρου 65 του ν.4821/2021με το οποίο θεσπίζεται η ανεξέλεγκτη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (rapid test και PCR) από ανειδίκευτους σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις χωρίς καμία απολύτως ποιοτική ή επιστημονική προδιαγραφή και χωρίς καμία πρόβλεψη ελεγκτικού φορέα.

 

Τέλος παραδώσαμε την πρόταση του ΙΣΘ σχετικά με την ελλιπή εκπαίδευση των ειδικευομένων  γιατρών λόγω μετατροπής πολλών κλινικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε κλινικές covid.

 

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία, μας διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ότι άμεσα θα δρομολογηθούν νομοθετικές ενέργειες προς σταδιακή επίλυσή τους.

 

Με εκτίμηση

Προσαρμοσμένη αναζήτηση