Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση του Προεδρείου του ΙΣΑ, με τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

Δημοσιεύτηκε 21:06 - 17/03/2023 Συνάντηση του Προεδρείου του ΙΣΑ, με τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

Γ. Πατούλης: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του ΙΣΑ, που θα συμβάλλουν στο να ασκούν οι γιατροί, με ασφάλεια το λειτούργημά τους.» 

Τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, ζήτησε το Προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από τους συναρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας κ.κ. Τσιάρα και Πλεύρη, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους.

Ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τα μέλη του Προεδρείου κ.κ. Φ. Πατσουράκος, Σ. Τσούκαλος, Γ. Κεχρής, Π. Λεονάρδου, ζήτησε την αυστηροποίηση του πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των χώρων εργασίας των ιατρών και κατέθεσε τις σχετικές προτάσεις του ΙΣΑ. 

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΙΣΑ είναι οι εξής:

  • Θέσπιση διάταξης, για την αυτεπάγγελτη δίωξη κάθε δράστη που προκαλεί κάθε μορφής βίας, σε μονάδα παροχής υπηρεσιών του ΕΣΥ.
  • Αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών σε περίπτωση που περιστατικό βίας λαμβάνει χώρα εντός μονάδος παροχής υπηρεσιών υγείας, κατά το πρότυπο των διατάξεων που αφορούν στη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί αποδέχθηκαν τις προτάσεις του ΙΣΑ και δεσμεύθηκαν ότι θα προβούν στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ, στο χώρο εργασίας τους.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε :
«Οι γιατροί που ασκούν με αυταπάρνηση, τα καθήκοντά τους και στηρίζουν τον ασθενή και το σύστημα υγείας, θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια στο χώρο της εργασίας τους. Χαιρόμαστε γιατί βρήκαμε ευήκοα ώτα, στους δύο συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Πλεύρη και Τσιάρα, οι οποίοι έκαναν αποδεκτά τα αιτήματα του ΙΣΑ και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υλοποιηθούν, για να αποτελέσουν δύναμη προστασίας, στην άσκηση του ιερού καθήκοντος, των γιατρών στα νοσοκομεία".

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:
"Συναντήθηκα σήμερα, με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα πλαίσιο ώστε οι γιατροί μας αλλά και συνολικά οσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους, με απρόσκοπτο τρόπο, προς όφελος των ασθενών".

Παράλληλα, ο ΙΣΑ έχει οργανώσει για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, στις δομές υγείας, με τίτλο «Οι λευκές μπλούζες σώζουν ζωές. Όχι στη βία εναντίον τους».

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είχε αναδείξει το θέμα, ήδη από το Μάιο του 2016, εξ αφορμής ενός περιστατικού και μάλιστα είχε αποστείλει επιστολή, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με την οποία ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων.

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ